Tregon ‘Nëna’ e vaksiines BionTech jep lajmin e mirë, Ja kur do mund t’i rikthemi jetës normale

Në vitin 2013, Kariko u punësua nga BioNTech, sot ajo është zëvendës presidente. Disa ditë më parë, Kariko dhe Weissman u takuan përsëri për të marrë dozën e parë të vak/sinës BioNTech. “Nuk më tremb”, thotë shkencëtarja. “Vak/sina mbron vetëm 10 ditë pas dozës së parë, kur mbrojtja është 88.9%.

“Këto vaksina do të na nxjerrin nga panddemia. Në verë ndoshta do të jemi në gjendje të kthehemi në plazh, në jetën normale. Dhe me më shumë se 3,000 vdekje në ditë SHBA, nuk kam dyshim se njerëzit do të vaksiinohen. Sidomos të moshuarit”, thotë ajo.

Kariko e kupton që ka njerëz që kanë dyshime për këto vaksina, “sepse një vaksinë e bazuar në ARN nuk u miratua kurrë. Por prototipat e përdorur për më shumë se 10 vjet janë provuar se janë të sigurt. Ajo që ne përdorim ka të njëjtën përbërje si ajo që ju bëni, në qelizat tuaja ”, thekson ajo.

“Në 40 vitet e kaluara nuk kam pasur asnjë shpërblim të vetëm për punën time. Nuk kam nevojë. Unë e di se çfarë bëj. Dhe unë jam shumë e moshuar për të ndryshuar”, thotë ajo.