Statusi i azilit S për në Zvicer, Ja ndryshimi madh për Shqiptarët

Nëse Këshilli Federal nuk e revokon statusin S, ai do të mbetet në fuqi për pesë vjet, para se të shndërrohet në leje B, Rreth 65,000 personat, refugjatë të ardhur nga Ukraina, të cilët kanë marrë statusin e mbrojtjes S, mund të qëndrojnë në Zvicër deri në pesë vjet, të punojnë dhe të udhëtojnë jashtë vendit pa pasur nevojë për leje të posaçme.

Këtë e ka shpjeguar për gazetën “Le Temps” në gjuhën frënge ministrja e Drejtësisë, Karin Keller-Sutter, Nëse Këshilli Federal nuk e revokon statusin S, ai do të mbetet në fuqi për pesë vjet, para se të shndërrohet në leje B.Sipas ministres Keller-Sutter, statusi i mbrojtjes do të revokohet vetëm nëse situata në Ukrainë normalizohet, që mund të ndodhë, për shembull, përmes një armëpushimi.

Megjithatë, personat nga Ukraina që janë strehuar në Zvicër duhet të bëjnë vazhdimin (përtëritjen) e statusit të mbrojtjes S, te autoritetet për çdo vit.