Presidentja zvicerane tregon nëse do të ketë mbyllje me fqinjët

Nëse kurba nuk sheshohet deri të mërkurën e ardhshme, ne me të vërtetë do të marrim vendime që shkojnë më tej,” i tha Presidentja Simonetta Sommaruga transmetuesit kombëtar RTS.

Jugperëndimi i vendit është prekur veçanërisht, me grupe që shpërthejnë në shtëpitë e pensionit. “Të gjithë shpresonim se mund të shkonim në dimër pa këtë rritje të re të numrit të rasteve,” tha Sommaruga.

Përkundër pranimit të lodhjes pandemike, ajo e nxiti publikun të merrte iniciativën. “Ne dimë të mbrohemi me distancimin shoqëror, maskat dhe higjenën. “Nëse të gjithë marrin pjesë, ne do të arrijmë atje. Është një çështje përgjegjësie dhe solidariteti.”

Zvicra pa dalje në det hapi përsëri kufijtë e saj me Francën, Gjermaninë, Italinë dhe Austrinë në mes të qershorit. “Unë kam biseduar me homologët e mi në vendet fqinje dhe ne do të bëjmë gjithçka për të shmangur mbylljen e kufijve përsëri,” tha Sommaruga.

‘Ndryshimi shumë shpejt’ Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset tha të Mërkurën se shtrimet në spital dhe vdekjet po ndiqnin rritjen e rasteve. Ai tha se qeveria do të shikonte masat që prekin vendet publike dhe tubimet e njerëzve. “Situata po ndryshon shumë shpejt,” tha ai. Zvicra nuk u godit aq rëndë nga vdekjet e ko vi d dhe nuk vendosi një bllokim aq të rreptë sa disa shtete të tjera evropiane në pranverë. Më 1 qershor, Zvicra regjistroi vetëm tre raste të reja.