Prej 4000 deri 13 000 franga, pagat në Zvicër, 50 franga në orë, ja detajett (Foto)


Në shumë vende pune nëpër sektor të ndryshëm pagat minimale mbeten ende nën 4000 franga.Zvicra, e njohur me standardin lartë të jetës, mund të zë vendin e parë në botë edhe me lartësinë e pagës minimale.Po në të vërtet sa janë pagat minimale dhe si dallojnë nëpër sektor të ndryshëm.

Pagat janë një çështje e ndjeshme në Zvicër. Shumë njerëz nuk kanë dëshirë të flasin për të ardhurat e tyre mujore. Në listën e pagave për vitin 2016, të cilën e publikon për çdo vit Zyra për Punë dhe Ekonomi e kantonit të Cyrihut. Lista e pagave përmban mbi 800 faqet në lidhje me 9000 paga bruto. Shifrat e fundit I ka publikuar “Sonnt agszeitung” në numrin e saj të fundit.

Një gjetje e rëndësishme nga listat e pagave të këtij viti është se paga minimale në Zvicër nuk ka ndryshuar nga vitet e kaluara.Në listë me paga të ulta figurojnë shoferët e taksive, shitësit, pastruesit etj.Shefat e mjekëve, mësuesit e shkollës fillore ose pilotët kanë mbetur me pagat e stagnuara në Zvicër.

Shitësit e luleve 3627 frangamAsistentët dentarë 3700 franga Pastruesit 3367 frangam Në fund të listës së pagave janë taksistët me 3200 franga Lista e pagave në vitin 2016 ka përcaktuar edhe cilat profesione janë ndër më të mirat dhe më të paguarat në Zvicër. Renditja citon si në vitin 2015 shefin e misionit në shërbimin diplomatik dhe konsullor.Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (DFA) i shpërblen me paga në këtë post me 13’474 fra nga,ditorja.