Po inspektonte d ëmet nga shiu, por ajo që zbuloi e la pa mend


Kjo h istori ndodhi në Ishujt Orkney, një ark ipelag i vendosur në veri të Skocisë. Një fermer nuk e imagjinonte që, atë pasdite kur një stuhi e fortë goditi tokën e tij, ai do të gjente një nga gjetjet më të rëndësishme në histori.

Burri ishte duke parë d ëmin e shkaktuar nga fenomeni natyror përmes dritares. Ai priti që shiu të qetësohej dhe vendosi të shkojë të shohë z onën. Ajo që e gjeti e la pa fjalë. Uji nxori barin dhe papastërtitë, duke zbuluar një derë të madhe të fshehur. Siç pritej, i tr onditur dhe kurioz nga një zb ulim i tillë i jashtëzakonshëm, me ndihmën e një lopatë ai filloi të heq një grumbull gurësh të grumbulluar.

Dukej një rrugë e pafund, sidoqoftë, sa më shumë të përparonte, aq më shumë mahnitej gjatë mënyrës se si ai gjente lëkurat, pajisjet e kuzhinës, sobat dhe rrobat shumë të vjetra në gjendje të mirë dhe të organizuar mirë, sikur dikush të kishte lënë vendin jo shumë kohë më parë . Por jo vetëm kaq, kishte një erë mjaft të çud itshme, e cila e shqetësoi atë dhe që nuk ishte gjë tjetër veçse paral ajmërim i asaj që do të zb ulonte.