Mjekja e njohur jep këshillat qe duhet ti dini : Duart nuk duhet që ti lani me ujë të ngrohtë dhe pas cdo larje nuk duhet që të përdorni

Ajo thote se:“Shpesh herë kjo tharje avancon aq shumë saqë krijon dhe çarje të lëkurës, e cila mund të bëhet fare mirë një portë hyrëse për bak teret apo vir uset apo inf eksionet mykotike.

Larja e duarve është e mjaftueshme, nuk është e nevojshme që të bëhen këto dy procese, edhe larja me ujë, edhe përdorimi i dezinf ektantit më pas. Uji i nxehtë është shumë dëm tues për lëkurën. Krijon një tharje më të madhe dhe shkatë rrohet më lehtë barriera mbr ojtëse e lëkurës.”

“Rekomandoj përdorimin e ujit të vakët ose të ftohtë. Pas larjes, lëkura të mbështet në peshqir në mënyrë që të thithet lagë shtia, po të mos fërkohet ashpër që mund të shk aktojnë tra uma në duar. Është i rëndësishëm të bëhet mënjëherë më pas hidratimi i duarve me kremëra apo pomada,”-shprehet mjekja Irena Savo.

Mjekja thote se:“Rekomandoj patjetër larjen nëse është e mundur, pra është me e mirë larja me ujë të rrjedhshëm për ata që kanë mundësi. Ata që janë në lëvizje, le të përdorin dizinfe ktantë.”Përdorimi i dorëzave plastike po ashtu mund të jetë një problem për lëkurën.

“Kur mbajmë doreza për orë të tëra, sic janë shitësit e marketeve, dorezat krijojnë dhe dje rsitje të duarve, dhe lagështira është një faktor shtesë që rëndon dermatitin, ose ndonjëherë mund të kthehet në burim m ykut”, thotë dermatologia.

Në pastrojmë tashmë më shumë edhe shtëpinë tonë, duke shtuar llojshmërinë apo sasinë e detergjentëve me përmbajtje kryesisht klori.