Menduan se ishte një shpellë, “luajtën mendsh” kur u futenn brenda!


Të gjithë e dimë se Australia është një vend shumë i veçantë, jo vetëm për kafshët ekzotike dhe të rrezikshme, por edhe për klimën e saj të vështirë që ka sjellë më së miri zgjuarsinë njerëzore, siç është ky “qytet” i mrekullueshëm nëntokësor i ndërtuar në mes të shkretëtirës.

Qyteti u themelua në vitin 1915 dhe dy vjet më vonë u zbuluan depozita të mëdha opale në rajon, gjë që çoi në një operacion të madh të minierave për t’i larguar ato. Prodhimi ishte aq i madh sa edhe tani zona është e njohur si kryeqyteti opal botëror.

Për të mbrojtur veten nga temperaturat e larta, disa nga minatorët filluan të improvizojnë shtëpitë brenda tuneleve ku ata punonin dhe me kohë filloi ndërtimi i banesave të vërteta nëntokësore.Në vitin 1981 Umberto Coro vërejti se qyteti ishte diçka unike dhe me siguri do të kënaqte turistët, kështu që ai hapi hotelin e parë nëntokësor dhe shpejt filloi të tërheqë vizitorë nga e gjithë bota.