Lajm i mire/ Shkencëtarët amerikan japin lajmin e madh, zbulojne ‘pikën e dobët’ të koron.avirusitt…

Një lajm i mirë ka ardhur nga shkencëtarët e Universitetit të Teksasit, të cilët kanë zbuluar “pikën e dobët” të k oronavirusiit.

Portali Science D aily raporton se ekspertët testuan një agjent terapeutik kundër c oronavirusit dhe zbuluan se 3CLpro (C30 endop eptidaza) është një enzimë thelbësore në zhvillimin e vi rusit SARS-CoV-2.
Proteazat e c oronavirus 3CL janë objektiva të fortë terapeutik pasi ato luajnë një rol jetësor në replikimin e co ronavirusit.

Me rastin e përdorimit të inhibitorëve të gjetur të kësaj proteazë në minj laboratorë, rezultoi se ky preparat ndalon përsëritjen e vir usit.Sipas shkencëtarëve, një ndikim i tillë në “pikën e dobët” të virusit bën të mundur bllokimin e riprodhimit jo vetëm të MERS, por edhe të virusitt, koronna Mers-Cov dhe SarsCov-2.