Lajm Fantastik nga Gjermania për Ρunëtorët nga Βallkani

Këshilli Federal i Parlamentit Gjerman (Bundesrat) ka miratuar një zgjatje të të ashtuquajturit rregull për Ballkanin Perëndimor, sipas të cilit qytetarët e rajonit ende mund të vijnë për të punuar në Gjermani.

Kjo do të thotë që qytetarët e Shqipërisë, Bosnjës, Malit të Zi, Kosovës, Maqedonisë Veriore dhe Serbisë, pavarësisht nga kualifikimet e tyre zyrtare, do të jenë në gjendje të vijnë në Gjermani deri në vitin 2023 për punë.

Agjencia Federale e Punës gjithashtu duhet të pajtohet me këtë, duke kontrolluar nëse ka gjermanë apo punëtorë nga vendet e tjera të Bashkimit Evropian për vendin e lirë të punës, dhe nëse kushtet e punës janë të njëjta me ato të qytetarëve gjermanë.

Vitin e kaluar, 27,259 viza u lëshuan si pjesë e projektit të Ballkanit Perëndimor, por agjencitë e punësimit miratuan më shumë se 62,000 vende pune.