Ky frut bën mrekulli/ Shëron dia betin si me magji, duhet pirë si lëng: Do shpëtoni

Ky frut bën mrekulli/ Shëron dia betin si me magji, duhet pirë si lëng: Do shpëtoni.

Noni, i njohur edhe nga emri shkencor i “Morinda citrifolia”, është rritur në vendet tropikale si ishujt e Polinesisë, Australisë veriore, Portoriko.

Dhe është përdorur për shekuj nga Islandat e Paqësorit për përfitimet e saj shëndetësore. Noni nuk hahet shpesh si një frut, sepse është i butë dhe ka një erë të pakëndshme.

Ne pjesen me te madhe te kohes konsumohet si lëng frutash, edhe pse dihet se disa pjesë të frutit, si gjethet dhe tuli, kanë veti shëruese.

Fruta Noni është e pasur me fibra, karbohidrate dhe proteina. Ajo gjithashtu ka acide yndyrore, kalium, kalcium dhe vitaminë A. Edhe pse zakonisht nuk konsumohet si ushqim kryesor në dietë.

Lëngu Nonit dhe ekstraktet e tij tradicionalisht janë kërkuar për efektet e tyre antioksiduese dhe aftësinë e tyre për të stimuluar përgjigjen imune.

Përfitimet e lengut te nonit për shendetin: 1. Kapërcimi i hipertensionit (presioni i lartë i gja kut)

Tensioni i lartë i gjakut është një sëmundje kronike që mund të çojë në vdekjen e atyre që preken. Megjithatë, nuk duhet të shqetësoheni nëse nuk gjeni një ilaç bimor që përdoret për të trajtuar hipertensionin, përdorni vetëm Nonin si ilaç për ta kapërcyer.