Bëhet më e lehtë marrja e Shtetësisë së dyfishtë në Zvicer? Ja detajet për Mërgimtarët…

Të huajt që dëshironin të natyralizoheshin në Zvicër para vitit 1992, nuk kishin zgjidhje tjetër përveç se të hiqnin dorë nga pasaporta e tyre e vjetër.

Shtetësia e dyfishtë nuk ishte e ligjshme, gjë që mund të shpjegojë pse më pak se 8,000 të huaj në vit u natyralizuan midis 1987 dhe 1992.

Sipas një raporti nga transmetuesi publik i SRF, erërat e ndryshimit filluan të fryjnë në fillim të viteve 1990. Muri i Berlinit kishte rënë dhe Evropa ishte në trazira. Komuniteti Evropian, paraardhësi i Bashkimit Evropian, planifikoi të lëvizte më afër politikisht dhe ekonomikisht.

Në këtë sfond, shoqatat e biznesit zviceran kishin bërë presion në Këshillin Federal për më shumë hapje.“Ata kishin frikë nga disavantazhet në lidhje me një zonë të përbashkët ekonomike evropiane nëse Zvicra vazhdonte të ndalonte shtetësinë e dyfishtë”.